YGS’de Hata Yaptıran Sorular Nedir?

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sult@n

  • *****
  • Join Date: Nis 2008
  • Yer: Ankara
  • 3097
  • +189/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
YGS’de Hata Yaptıran Sorular Nedir?
« : 10 Mart 2017, 16:00:44 »
Son güne kadar adayların test çözmesinde, ders çalışmasında bir sakınca görmeyen uzmanların uyarıları şöyle:

- Konu tekrar çalışmalarını son güne kadar sürdürebilirsiniz. Unutmayın ki yanlış yaptığınız her sorunun doğrusunu öğrenmeniz size gerçek sınav öncesi bir anahtar ipucu sağlar.

- Özellikle olumsuz soru köklerine dikkat edin. "Değildir, olmamalıdır"a benzer sözcükler olumlu olarak algılandığı için adaylar yanlış cevap verebiliyor. En büyük hatalar bu tür sorularda yapılıyor.

- Soru köklerine dikkat edin, altı çizili sözcükleri dikkatlice okuyun. Gerekirse heceleyerek okuyup, tam olarak ne istendiğini anlayarak cevap verin.

- Sınava gireceğiniz okulu sınav öncesinde mutlaka görün.

- Sınav öncesi sağlığı bozabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalışın.

- Sınavdan bir gün önce ders çalışmak, konu öğrenmeye çalışmak, sizi strese sokarak bildiğiniz konular üzerinde olumsuz etki yapar. Günü dinlenerek sakin bir ortamda, sevdiğiniz şeylerle uğraşarak geçirmeye çalışın.

- Sınavdan bir önceki gün, sınav ile ilgili konuşmalar yapmaktan ve böyle konuşmaların yapılacağı çevrelerden uzak durun.

- Sınavda sizden istenilen belgeleri ve malzemelerinizi eksiksiz olarak hazırlayın. Hepsini bir zarf içinde kolay bulabileceğiniz bir yere koyun. (Sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı, su)

- Sınavdan bir gece önce ''erken yatmam gerekiyor'' düşüncesine kapılmayın. Her zaman yattığınız saat, uyku için alışık olduğunuz saattir. Bu yüzden o saatte yatağa girmeye özen gösterin. Uyumanızı kolaylaştırmak adına herhangi bir sakinleştirici ilaç almayın.

Paragraf sorularına dikkat!

Türkçe testinde dilbilgisi soruları bilgi ağırlıklı olurken öğrenciler en çok paragraf sorularında hata yapıyor. Paragraf sorularında hata yapmamak için önce soruyu okumak, ardından soruda istenen cevabı paragrafta aramak gerekiyor. Önce paragrafı sonra soruyu okuyan ya da paragrafı sonuna kadar okumayan öğrenciler çok kolay çözebilecekleri sorularda bile hata yapabiliyorlar. Benzer hatalar sözcükte ve cümlede anlam sorularında da yapılabiliyor.

Felsefe grubunda da yine Türkçe testine benzer hatalar olabiliyor. Soruyu okumadan paragrafı okumaya başlayan aday doğru cevabı bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle Türkçe testinde dikkat edilmesi gereken konular felsefe testi için de geçerli.

Önce uzak çeldiricileri eleyin

Tarih testinde soruların bir kısmı yoruma dayalı, bir kısmı da bilgiyi ölçmeye yönelik. Özellikle son yıllarda sorulan bilgi ve kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda adaylar zorlanıyor. Bu tür sorularda hata yapmamak için önce uzak çeldiricileri elemek, daha sonra yakın seçenekler arasında kıyas yapmak genellikle doğru cevabı bulmada işe yarayan bir yöntem.

'Ne, nerede?' sorularında hata yapılıyor

Coğrafya testinde daha çok 'ne, nerede' sorularında hataya düşülüyor. Bu nedenle yer kavramı ile ilgili sorularda adayların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Türkiye ve Dünya'daki önemli yerlerin nerede olduğunu bilmek gerekiyor. Özellikle tablo ve grafik sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmemek şart.

İşlemleri kağıt üzerinde yapın

Matematikte en çok hatayı işlemleri kağıt üzerinde değil de, akıl yürüterek çözmeye çalışan öğrenciler yapıyor. Soruyu basit bulan ve işlem yapmaya gerek duymayan adaylar, en basit sorularda bile hataya düşebiliyorlar. Ayrıca sorunun uzunluğu, çok karışık işlemli gibi görünmesi de öğrenciyi korkutarak, belki doğru cevaplayabileceği soruya hiç dokunmamasına neden olabiliyor.